Print
PDF

Αυτοάνοσες ασθένειες και Ψυχοθεραπεία

images222
Υπάρχουν αρκετές αυτοάνοσες παθήσεις και εδώ θα αναφερθούμε στις πιο γνωστές:

  • ο σακχαρώδης διαβήτης
  • ο ερυθηματώδης  λύκος
  • η σκλήρυνση κατά πλάκας
  • η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
  • η Ψωρίαση
  • η ελκώδης κολίτιδα
  • η Νόσος του Crohn
Print
PDF

Επιλόχεια Κατάθλιψη

sad-lady2
Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μία μορφή κλινικής κατάθλιψης η οποία εμφανίζεται μετά την έλευση ενός παιδιού και παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα με αυτά της κλινικής κατάθλιψης, π.χ. διαταραχές στη διάθεση, τον ύπνο, την όρεξη, το σωματικό βάρος και πολλά άλλα.

Print
PDF

Τι όνομα να δώσω στο παιδί μου;

ti-onoma-na-dwsw

Μπορούσατε ποτέ να σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι το όνομα του παιδιού σας και πως με αυτό το μικρό «θεματάκι» μπορεί κρύβεται ολόκληρη ζωή;

Ερευνητές από την Αμερική μελέτησαν την επίδραση της ψυχολογικής κατάστασης της γυναίκας ενώ ήταν έγκυος στην μετέπειτα εκδήλωση συμπεριφοράς του παιδιού της. Τοποθέτησαν ειδικά εργαλεία-τεστ στη κοιλιά της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα οποία λειτουργούσαν ως ανιχνευτές. Μπορούσαν να ανιχνεύσουν την ψυχολογική διάθεση της μητέρας ακόμα και από τους πρώτους πέντε μήνες!

Print
PDF

Internet και σεξουαλική ζωή

internet-sex-life
Δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε την τεχνολογία από τη ζωή μας και να αρνηθούμε τα οφέλη που μας προσφέρει.

Είναι πραγματικότητα ότι το ίντερνετ είναι ένας εύκολος πλέον τρόπος εύρεσης πληροφοριών και ειδήσεων που αναπτύσσεται ραγδαία και ολοένα αποκτάει περισσότερους θαυμαστές και χρήστες. Η τεχνολογική εξέλιξη είναι μία από τις επινοήσεις του ανθρώπου που διευκολύνει τη ζωή του και παράλληλα τον βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση του χρόνου του.

Print
PDF

Όταν ο γάμος «σκοτώνει» τον έρωτα

marriage-kill-love
Είναι πολύ όμορφο όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να ενωθεί επίσημα με ένα γάμο. Αρκετά ζευγάρια στις μέρες μας συνηθίζουν να συγκατοικούν πριν πραγματοποιηθεί το μυστήριο, επομένως η ζωή τους δεν αλλάζει ιδιαίτερα μετά από αυτό.

Συνεχίζουν να ζουν με τον ίδιο τρόπο που ζούσαν και πριν, με τη διαφορά όμως ότι η επισημοποίηση της σχέσης έχει ξεχωριστή και ιδιαίτερη σημασία. Στην πραγματικότητα, ο γάμος δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα καινούριο συμβόλαιο που συνάπτει το ανδρόγυνο για την σχέση του. Όπως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός έτσι και η σχέση που βιώνει είναι ξεχωριστή. Δεν υπάρχουν βαρύγδουποι κανόνες και «εντολές» που πρέπει το ζευγάρι να ακολουθεί.

Print
PDF

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να επισκεφτώ έναν ψυχολόγο?

when-to-visit
Δεν υπάρχουν αντικειμενικοί κανόνες ως προς την προσέλευση κάποιου στον ειδικό.

Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι το εξής: οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα σημείο της ζωής τους που μόνοι τους δεν μπορούν να προχωρήσουν. Αισθάνονται ότι «έχουν πιάσει πάτο», ότι όλα είναι μάταια και πολλά άλλα επώδυνα και έντονα συναισθήματα που δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους.

Print
PDF

Η διαφορά ανάμεσα στον ψυχολόγο και τον ψυχίατρο

diff-psychaetrist-psychologist
Πολλοί από εμάς συγχέουμε καθημερινά τις έννοιες «ψυχολόγος» και «ψυχίατρος» και είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τι ακριβώς παρέχουν οι δύο αυτές ειδικότητες.

α) Όσον αφορά στους ψυχίατρους, έχουν σπουδάσει ιατρική και έχουν εκτελέσει την γνωστή ειδικότητα του ψυχιάτρου σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας για το χρονικό διάστημα που ορίζει το νοσοκομείο.

Παλαιότερα η ειδικότητα του ψυχίατρου ενσωματώνονταν με την ειδικότητα του νευρολόγου.

Print
PDF

Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο ψυχολόγο

choose-doctorΕίναι πολύ σημαντικό το γεγονός για όσους έχουν φτάσει μέχρι εδώ. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πάρει την ευθύνη για τον εαυτό τους και έχουν αποφασίσει να του προσφέρουν κάτι το εντελώς ανακουφιστικό και δημιουργικό ταυτόχρονα.

Αυτό που απομένει είναι να επιλέξουν τον (κατάλληλο) ειδικό που θα τους βοηθήσει στην αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων τους. Αυτό που θα πρέπει πρωτίστως να γνωρίζουν είναι ότι οι ψυχολόγοι διακρίνονται με βάση την προσέγγιση που ακολουθούν π.χ. κλινικός ψυχολόγος, εργασιακός ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος κτλ. Είναι το αντίστοιχο από αυτό που συμβαίνει με τα επαγγέλματα των ιατρών, π.χ. ιατρός γυναικολόγος, χειρούργος ορθοπεδικός, αλλεργιολόγος, ενδοκρινολόγος κτλ.

Print
PDF

Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τον ψυχολόγο;

scared
Δυστυχώς στις μέρες μας, αρκετοί είναι οι άνθρωποι που θεωρούν ότι ο ψυχολόγος είναι ένα επάγγελμα ταμπού.

Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν μπορεί ο επιστήμονας να καταλάβει την κατάσταση που βρίσκονται ή να νιώσει το πρόβλημά τους, και προτιμούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τα προβλήματα που συναντούν χωρίς τη βοήθεια του ειδικού και με όποιο ψυχικό κόστος μπορεί αυτό να επιφέρει. Στο άκουσμα του ψυχολόγου δείχνουν αδιαφορία ή και τρόμο. Ενστερνίζονται την άποψη ότι ένας ειδικός δεν μπορεί να γνωρίζει καλύτερα από τους ίδιους το πρόβλημα που βιώνουν γιατί αισθάνονται ότι ξέρουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε αυτό που περνάνε.